torsdag 29 augusti 2013

Inspirerande - men bråkande teknik

Det är så inspirerande. Och det känns helt rätt för eleverna. Samtidigt vill jag ha kontroll och struktur mitt i röran. Vi skissar, planerar och funderar tillsammans. Tur att vi är tre lärare! Vi hjälps åt med idéer men också med att fundera på vad som verkligen kan fungera och passa in. Och även ge struktur till tillvaron på det sätt som vi vill. Tack för det rara kollegor!!

Men tekniken bråkar med oss just nu. På 4 st iPads av våra 10, så bråkar appen Skolstil. Den kraschar och några elever har tyvärr förlorat sitt arbete. De är tappra och skriver om det igen. Och vi hittar sätt att arbeta "runt" det hela, sätt att spara elevernas arbeten. Men det är trist!!!

Jag har kontakt med de som står bakom appen och de håller på att kika på det. Och jag själv håller på att fabriksåterställa de paddor som bråkar. Vi hoppas att det hjälper. Trist är det, men vi hittar andra lösningar om det behövs. Det finns andra appar också... Som tur är! ;-) Och härligt att det funkar på övriga paddor!

-Allt gott!!

Kram L8

onsdag 28 augusti 2013

Föräldramöte - Check!

Jaha, då har vi klarat av det. Vårt första föräldramöte. ...Och det gick jättebra!!
Föräldrarna verkar positiva och jag tror vi lyckades förmedla den inspiration och tilltro som vi känner!!!

Vi visade bilder på arbetsschema och mycket mer...;


Tänk så mycket roligt vi kan hitta på! Och nu med stöd av föräldrarna som förhoppningsvis förstår vad vi håller på med! ;-)

-Ha det gott!

Mvh L8


fredag 23 augusti 2013

Första veckan = Lycka!!

En vecka i åk 1 avklarad. Och vilken vecka!!! 20 toppenrara elever, underbara kollegor och toppen samarbete. Kan det bli fel??

Vi jobbade först mest tillsammans; alla gjorde samma sak i helklass. Men redan på torsdagen introducerade vi fyra olika arbetsstationer. Och det gick hur bra som helst! Visst, när de börja bli klara och flera par byter arbetsstation, det är då jag blir extra viktig som pedagog. Märkte jag. ;-) Men bara man är lugn, positiv och tydlig, och följer upp varje situation. Då blir det bra!

Jag ritade upp arbetsschemat på tavlan och placerade in eleverna i respektive rutor. Det gav nog struktur till både dem och mig. Att vi sedan mitt i allt fick organisera om för språkliga tester, gjorde att vi fick prov på allas flexibilitet. Förlåt Maria, för att jag hade förträngt det hela!! ;-) Men vi löste det hela och det gick bra.
 
Vi har ritat mandalas, pärlat armband och pärlplattor, haft utematte med olika lekar och uppdrag. Vi har haft spännande kreativa bygguppdrag och vi har klippt och klistrat. Vi har dessutom hunnit rita och fundera på mönster, ha högläsning och se på film om genus och diskutera en hel del...
 

När vi planerade tyckte vi det var tryggt och strukturerat att jobba med appen Bokstavspussel hela första veckan. Och det har vi gjort. Och det har gått toppenbra. Jag tror verkligen det har givit en toppen bokstavsträning. ...Men samtidigt är jag numera mer sugen än någonsin att "släppa lös" eleverna i mer eget skrivande!!

-Vi ses nästa vecka!

Kram L8

fredag 16 augusti 2013

Nu närmar det sig...

Nu har vi diskuterat, läst, funderat, delat med oss, och slutligen börjat planera. Planera för eleverna och terminen. Vi har beställt mycket plockmaterial och material för eget producerade. Vi har beställt ett spännande läromedel som heter Uppdrag språklyft. Det innehåller en kapitelindelad berättelse och många uppdrag. Berättar mer så småningom...;-) 

Men vi har också beställt och fått våra 10 iPads!

Vad ska man då börja med? Första veckan tänkte vi främst bekanta oss med varandra, rutinerna, och tekniken. Samtidigt vill vi börja enkelt. Därför blir det appen Bokstavspussel på iPad-timmarna denna vecka. Den känns bra eftersom man kan börja mycket enkelt, men man kan även skapa eget. Man ljudar in egna ord med egna bokstavsljud. Det blir mao mycket bokstav-ljud-träning redan nu.

...Men först ett upprop. Träffa klassen och förhoppningsvis ett antal föräldrar. Spännande!

-Vi hörs och ses!

Mvh Lotta